ALBERTIRSA - MÓRA FERENC MÜVELÖDÉSI HÁZ - 2011/08/26

A Képvándorlás Magyarországon 2011. augusztus 26-án vette kezdetét Albertirsán – ekkor és itt, a Móra Ferenc Müvelödési Házban nyilt meg a CSAKODA elsö kiállítása. A körülbelül 50 föt számláló közönség elött Domi és Marci mondott megnyitóbeszédet. Mivel a csoport ekkor még nem lelt olyan nagylelkü támogatóra, mint a késöbbi túrákat finanszírozó Koronás Cukor Zrt., ezért a kiállítótérben afféle adományládát helyeztünk el, melybe ki-ki belátása, anyagi lehetösége szerint bedobhatta azt az összeget, amivel az utazási- és szállítási költségeinkhez hozzá kívánt, hozzá tudott járulni. Potyogtak is a forintocskák – köszönhetöen az egyik szervezö rokonságának.
Félreértés ne essék, ez nem kritika vagy szemrehányás: mi magunk vállaltuk fel, hogy ellenszolgáltatás nélkül mutatjuk be a kortárs képzömüvészet egy általunk képviselt, vékonyka szeletét azoknak, akik ezzel enélkül aligha ismerkedhetnének meg, és mivel tudjuk, hogy ez így elsöre mindenkinek rágós falat, nem várunk komoly elismerést – és pláne nem várunk anyagi javadalmazást. Csupán a tények – ez minden, amit most közlünk.
A Csakide!! címü kiállítás-sorozat mellett Albertirsán egyúttal kezdetét vette a CSAKODA alternatív országfelfedezö – mondjuk úgy – kocsmaturisztikai körútja is… a helyi polgárok egy részének mély megbotránkozására (pedig elsö körben csak cigarettáért mentünk el a Pörtli nevezetü-nevezetes müintézménybe). Vannak ugyanis olyan települések Magyarországon, ahol a józan ész azt diktálja, hogy tudatot csak otthon módosítsunk, olyan települések, ahol a sörözö, a borozó, a presszó, a bár, a hontalanok, elhagyatottak, elbukottak menedékhelye – nem pedig közösségi tér. Nyilván nem lenne szerencsés párhuzamot vonni az italmérések és a müvházak között, ám az mindenképpen szembetünö, hogy míg a nagyobb városokban az elöbbiek is a kortárs müvészet rendszeres befogadói és közvetítöi, addig a kisebb településeken még az utóbbiak sem tudják teljesíteni ezt aküldetést.
Pedig alig kell hozzá valami. Leginkább csak egy vállalkozó kedvü csoportosulás és egy bátor vagy annál is bátrabb – intézményvezetö.


Még több fotó a facebookon!/Additional photos on facebook!

A fotókat Bálint Bence és Tésy Dániel készítette